Monday, November 24, 2008

CORRESPONDENCE 3

Mehmet answered back saying that most if not all of those Armenians are Muslims now and that they are afraid of what nationalist Turks might do to them if they come forward. Mehmet also mentions that there are totally Armenian villages in areas populated by Alawis. He further mentions that a friend of his, from Erzerum, had told him that therte are villages there who are totally Armenian in descent.

Sevgili Garabet,

Bu Müslüman Ermenilerin torunları şu anda zaten çoğunlukla Müslümanlığı kabul etmiş, Ermeniceyi ve Ermeni kültürünü unutmuştur buna rağmen Türkiye'de aşırı milliyetçilerin tepkisinden korkuyorlar bence. Fakat Türkiye'de sadece aşırı milliyetçiler yaşamıyor. Aşırı gruplar dışında halk onları olduğu gibi kabul edecektir. Aslında onların bu kimlikle ortaya çıkması milliyetçiliğin de belki rasyonelleşmesini sağlar.

Bir de Alevilerle aynı köylerde yaşayan Ermeniler var...Bazı Alevi köylerinde Ermeni ve Aleviler karışık yaşarken bazı köylerde sadece Ermeniler var ve kendilerini Alevi olarak tanımlıyorlar.

Ermenilerin hepsi 1915 den dolayı Müslüman olmamış. Yüzyıllar boyunca çeşitli nedenlerle İslam'a geçmiş olan Ermeniler var. Bir kısmı ekonomik nedenlerle bir kısmı baskı olduğu zamanlar baskıdan kurtulmak için bir kısmı da İslam'ı beğendiklerinden Müslüman oldular. Bizim bugün Türk dediğimiz ve anadili Türkçe olan insanların kanında Ermenilik ve Rumluk vardır..

Bugün bu konuyu Erzurumlu bir arkadaşımla konuştuk o bana "Bizim köy Türk köyüdür ama etrafındaki köylerin hepsi Ermeni Müslümanların köyü olduğunu söyledi. Onların da köyünde Türklerin sakladığı Ermeni nineler olmuş. O ihtiyarlar din değiştirmeden yaşamış ve ölmüşler. Tıpkı benim babamın köyündeki Gavur Nine gibi...

İşte böyle yine konuşuruz. Selametle

Mehmet

Translation of bolded sections of the letter:

Those people who do not belong to extremist groups will accept them as they are...

And...

There are many Armenians who have converted to Islam or have become Muslims throughout the centuries for doifferent reasons. Some of these converted for economic reasons, while others did so in order to escape oppression when the state oppressed them. There are still others who became Muslims because they liked that religion...

ANSWER TO LETTER 3

Merhabalar Mehmet:

Bu mesele şımdik çok önemli dır. Aceba Türk halkı bunları açıka gelerseylerle kendilerini tüm vatandaş diye kabul edebilecek mı? Çok memnun oldum gönderdiğiniz 2 makalye için,

(This issue is very important nowadays. The question is, will the Turkish population accept these people as equal citizens if they come forward? I am very thankful for the articles you sent.)

Hürmetlerle,
Garabet